Kawa

„Najpiękniejsza chwila poranka – to kawy …….. filiżanka”
Wiele osób zgodnie ze słowami zaczerpniętymi ze znanej telewizyjnej reklamy rozpoczyna swój dzień. Od małej czarnej, której aromat pobudza i dodaje energii. Dodatkowo zawarta w niej kofeina zwiększa synergię działania tego magicznego napoju. Ale odkryjmy wady i zalety spożywania kawy.
Wartości odżywcze kawy zawarte w 100g produktu to sód – 2 mg, wapń – 2 mg, potas- 49 mg, magnez – 3 mg. Wartość energetyczna to 0,05 kcal. 40 mg kofeiny.
Kawa jest źródłem kofeiny, która przyspiesza i pobudza krążenie krwi. Obok popularnej kofeiny kawa zawiera także teofilinę i teobrominę które walczą ze zmęczeniem, ułatwia sprawność myślenia, kojarzenia i koncentrację. Liczne badania wskazują, że długofalowe spożywanie kawy zmniejszą ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera. Zawarte w niej antyoksydanty, wpływają na zwalczanie wolnych rodników a także usprawniają siły obronne organizmu. Dzięki zawartości antyoksydantów chroni nas przed niektórymi chorobami nowotworowymi.
Kawa wpływa pozytywnie na metabolizm. Usprawnia pracę jelit i tym samym wpływa na szybszą przemianę materii.
Naukowcy dowodzą, że spożywanie kawy może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu II (2-3 filiżanek dziennie około 300 mg).
Kawa jest moczopędna. Dlatego pita w nadmiernych ilościach może doprowadzić do odwodnienia organizmu. Jednak pita z rolwagą pomoże wydalić substancje szkodliwe i zmniejszyć odkładanie się szczawianu wapnia odpowiedzialnego za tworzenie kamieni nerkowych.
Tak przedstawiają się zalety picia kawy, ale ma ona także i wady.
Pita w nadmiernych ilościach, bez umiaru może powodować bezsenność, pobudzenie, drżenie rąk, kołatanie serca, niepokój, szumy w uszach. Działa drażniąco na przewód pokarmowy powodując, co może wywoływać refluks a także działać drażniąco na ściany żołądka.
Prawdą jest, że kawa sama w sobie nie posiada prawie kalorii ale znaczenie ma ilość jej spożywania oraz dodatki (mleko, śmietanka, cukier, lody), które mogą ukryć w tym napoju sporo kalorii. Ważne żeby nie przekraczanie liści 2-3 filiżanek dziennie – 300 mg, gdyż może to przynieść niekorzystne skutki.