Moc selera

Seler naciowy w ciągu ostatnich lat zyskał dużą popularność, jako spożywany na surowo, w potrawach gotowanych polecany jako składnik sałatek lub smufi, albo wyciskania z niego soku.
Walorem jego jest niska kaloryczność ponieważ zawiera w 100 g jedynie 14 kcal, wynika to z zawartości wody w jego strukturach na poziomie 95,5 %. Z uwagi na bardzo niski indeks glikemicznym jest polecany osobom z cukrzycą lub na redukcji. Ponadto jest doskonałym źródłem wapnia, którego zawiera w 100 g – 40 mg, potasu -260 mg, B-karotenu – 270 mcg, folianów -36 mcg. Olejki eteryczne zawarte w selerze naciowym ułatwiają zasypianie, działają uspakajająco, a także poprzez pobudzenie działania układu trawienia – poprawiają apetyt. Dzięki zawartości antyoksydantów hamuje procesy starzenia się. Poliacetyleny (o działaniu cytotoksycznym) zapobiega powstawaniu nowotworów takich jak rak nerki, okrężnicy, sutka, jelita cienkiego i białaczce jak również podnoszą naszą odporność wykazując działanie antybakteryjne, antygrzybiczne, przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne . I jeszcze jeden związek, zawarty w selerze, o dzianiu antynowotworowym to – apigenina , której dodatkowym działaniem jest korzystny wpływ na procesy uczenia się i zapamiętywania poprzez korzystny wpływ na tworzenie nowych komórek nerwowych oraz utrwalanie połączeń pomiędzy nimi . Zawarta w nim zeoksantyna i luteina korzystnie wpływają na wzrok.
Roślina ta zawiera 3-butyloftalid, który obniża cholesterol LDL, trójglicerydy oraz ciśnienie krwi. Ponadto poprzez swoje działanie neuroprotekcyjne działa uspokajająco oraz zapobiega udarom niedokrwiennym. Ponad te wszystkie dobroczynne działania seler naciowy został uznany za jako afrodyzjak. Zawarta w nim arginina powoduje rozszerzenie się naczyń krwionośnych dzięki czemu dochodzi do poprawy ukrwienia m.in. narządów płciowych, natomiast dzięki zawartości w nim feromonów zwiększa wzajemne „ przyciąganie” miedzy partnerami.
Opisane powyżej zalety zawartych w selerze dobroczynnych substancji prozdrowotnych myślę, że są zachęcające do wprowadzenia lub częstszego stosowania w Waszej kuchni selera naciowego. Serdecznie polecam. Poniżej zdradzam mój ulubiony, niezwykle prosty i szybki przepis na koktajl z selerem naciowym.
1 jabłko obierz ze skórki i wydrąż gniazdo z nasionami,
2 gałązki selera naciowego,
0,5 szklanki wody mineralnej,
1 łyżka soku z cytryny.
Wszystko umieszczamy w banderze. Następnie miksujemy i gotowe do wypicia. To doskonały przepis na niezwykle orzeźwiające rozpoczęcie dnia .