Ziemniaki czy bataty

Ziemniaki czy bataty
Bataty to podobnie jak ziemniaki, warzywa bulwiaste. Bataty jednak mają odmienne kolory. Mogą być pomarańczowe, czerwone lub fioletowe. Tylko słodkie nadają się do spożywania. Są źródłem węglowodanów złożonych i błonnika oraz wielu witamin i mikroelementów. Dodatkowo zawiera beta-karoten
i antocyjany. Dla porównania zestawienie wartości odżywczy zawartych w obu warzywach.
Wartość odżywcza ziemianki kontra bataty w 100 g produktu.
Wartość odżywcza | Ziemniaki | Bataty |
Wartość energetyczna | 77 kcal | 86 kcal |
Tłuszcze | 0,1 g | 0,05 g |
Węglowodany | 17,49 g | 20,12 g |
Błonnik | 2,1 g | 3,0 g |
Białko | 2,14 g | 1,57 g |
Potas | 425 mg | 337 mg |
Fosfor | 57 mg | 47 mg |
Magnez | 23 mg | 25 mg |
Wapń | 12 mg | 30 mg |
Sód | 6 mg | 55 mg |
Żelazo | 0,81 mg | 0,61 mg |
Cynk | 0,33 mg | 0,29 mg |
Witamina C | 19,7 mg | 2,4 mg |
Witamina B 3 | 1,06 mg | 0,56 mg |
Witamina B 6 | 0,29 mg | 0,2 mg |
Witamina B 1 | 0,08 mg | 0,08 mg |
Witamina B 2 | 0,03 mg | 0,06 mg |
Witamina E | 0,01 mg | 0,26 mg |
Kwas foliowy | 15 qg | 11 qg |
Witamina K | 2 qg | 1,8 qg |
Witamina A | 1 qg | 709 qg |
Źrodło: USDA National Nutrient Database
Wartość odżywcza obu produktów jest podobna. Bataty przewyższają ziemniaka zawartością Witaminy A, natomiast ziemniaki posiadają zdecydowanie więcej witaminy C. Oba produkty są bogate w potas, który reguluje prace serca i obniża ciśnienie tętnicze. Bataty spowalniają wchłanianie cukrów, pomagają regulować stężenie glukozy we krwi a wiec przyczyniają się do zmniejszenia insulinooporności. Zalecane są osobom chorującym na cukrzycę gdyż wpływają na wrażliwość insuliny. Zaletą jest to, że mają niskie IG=44.
Wielokrotnie rezygnujemy ze spożywania ziemniaków lub batatów ponieważ zostały okryte niechlubną chwałą, że tuczą zapominając o ich cennych wartościach odżywczych. Natomiast porównując standardową ilość spożywanych na porcje ziemniaków to są dwie sztuki dla kobiety (120 kcal), trzy dla mężczyzny (180 kcal). Natomiast porcja obiadowa kaszy bądź ryżu to trzy łyżki suchego produktu dla kobiety (155 kcal) dla mężczyzny cztery łyżki suchego produktu (210 kcal). Dodatkowo porównując wartości odżywcze zawarte w kaszach/ryżu czy opisanych wyżej warzywach bulwiastych, zdecydowanie wygrywają one te zawody. Jednak jest pewne ale. Warzywa te nie mogą znajdować się na talerzach osób z niewydolnością nerek, gdyż są bogatym źródłem potasu. Osoby z chorobami. Chorzy na reumatyzm powinni unikać ziemniaków ponieważ mogą powodować ból oraz sztywność stawów.
Ziemniaki jaki i bataty można przyrządzać na wiele sposobów. Gotując, smażąc, grillując, dodając do zup. Ponadto można z nich zrobić ciasto lub pudding. Należy pamiętać, że najwięcej składników odżywczych znajduje się bezpośrednio pod skórką wiec warto obierać je jak najcieniej lub gotować w łupinkach.